zondag 10 maart 2013



Exit VerdiepDingen.

Het zit erop. Ik dacht dat er nog twee extra Dingen kwamen, maar nee.
De afgelopen maanden heb ik kennis gemaakt met nieuwe onderwerpen en met onderwerpen die ik al kende en die ik uitvoeriger ging bekijken.
Ieder nieuw item begon ik met een zucht... Meestal meteen doen, dan ben ik er weer voor een week vanaf, zucht...  Ik ben geen fan van de computer, wel van de bibliotheek natuurlijk, maar ik heb toch een heleboel van deze cursus opgestoken.
In ieder geval dat sociale media voor de huidige werkwijze van instellingen niet meer weg te denken is. Het is een noodzaak geworden om je goed te profileren in de samenleving en op deze manier met je omgeving te communiceren.
Verder dat je heel goed op de veiligheid moet letten. Ik werd weer even met de neus op de feiten gedrukt.
Van alle onderwerpen die voorbij kwamen heb ik wel wat opgestoken.

3 Topdingen? Mijn weblog. Deze wil ik aanhouden, zeker tot en met onze vakantie in Indonesie. Deze poppen staan voor de verschillende media met ieder hun eigen gezicht en geluid!
Verder wil ik Facebook blijven gebruiken. Zo heb je vaker contact met verre familie en vrienden en voor mijn werk om mee te helpen de klanten te binden.
Daarnaast vind ik Pinterest leuk om te doen. Lekker snuffelen in wat anderen jou willen laten zien.

Na deze VerdiepDingen kijk ik toch anders tegen bepaalde zaken aan.
De bibliotheek zal het nog zwaar krijgen en ik weet echt niet hoe "onze bieb" er in de toekomst uitziet. Wel denk ik dat het mogelijk is om zaken op regionaal/landelijk niveau te kunnen regelen. Ik zie die kansen echt wel liggen, maar ik zelf heb niet die ambitie om dat op te pikken, maar wellicht zijn er anderen die dat graag doen.
Het gebruik van sociale media voor de bieb vergt tijd en men zal dus iemand die tijd moeten geven om hiermee te kunnen werken.

Daaraan wil ik wel toevoegen dat mijn plan is om volgend jaar te stoppen met werken, maar ik hoop nog heel lang te kunnen genieten van het lezen van boeken!

Mijn tijd wat betreft de VerdiepDingen zit er op. Niet altijd met plezier, maar ik heb het gedaan! Dank je wel, Edo en Rob voor de ondersteuning en mijn collega's voor de nuttige commentaren en hulp. Succes voor ieder die de Dingen nog niet af heeft.



Facebook verdiept.




Ben eerst eens bezig geweest met mijn eigen facebookpagina na het lezen van een uitleg op Pepermunt.nl.  Heel duidelijk, maar ik heb nog niet alles onder de knie. Stuurde mijn tante een bericht en kreeg daarna reactie van een leuk nichtje. Kon iedereen mijn bericht lezen!! In dit geval niet erg, het is familie en er stond niets bijzonders in, maar toch. Heb er weer een heleboel van geleerd en inmiddels wat privacy instellingen veranderd.



Ik denk dat wij binnen de bibliotheek goed bezig zijn met onze facebookpagina. Er is een aardige club collega's die volgens een rooster de pagina beheren. Ik ben in iedere geval blij met ze. Zelf wil ik liever niet in die groep. Op die pagina zie ik 6 collega's die vrienden zijn, maar volgens mijn gegevens heet dat toch Fans. Zelf wil ik er ook bij, maar hoe? Wie helpt mij hierbij? Ik heb de bieb op mijn Facebook wel staan.

Nu nog twee extra, kreeg ik van Carla te horen, maar volgens mij zijn we er!!!!

donderdag 21 februari 2013

Landelijke ontwikkeling.

Leuk artikel gelezen van Iris Meuleman, De bibliotheker: een lokale verbinder.
(Lijkt wel wat op het vorige Verdiepding.) Doorklikken naar Biebtobieb ging wel, maar dan moet je weer een account aanmaken en dat heb ik maar niet gedaan.
Ik heb echt geen idee waar de bibliotheek staat over 1825 dagen. De digitale ontwikkeling gaat natuurlijk gewoon door, maar gaat die hard of wat minder snel? Wat voor ontwikkelingen kunnen we nog verwachten. Ik had 35 jaar geleden echt niet verwacht dat de bibliotheek nu op dit digitale niveau zou zijn. En websites? Amper van gehoord. Dus over 5 jaar?
Lokaal Sociaal

Ik ga regelmatig naar Cafe Lokaal in Heemskerk waar ik dan heel sociaal bezig ben!!
Maar goed, dit was even niet serieus.
Wel serieus is het feit dat nog maar weinig collega's van de Verdiepdingen dit onderwerp beschreven hebben op hun blog. Zien ze dit niet zo zitten?
Nadat ik het stuk gelezen had, was mijn eerste reactie, he nee, dit ga ik niet doen. Ik snap wel dat het voor bedrijven, c.q. instellingen heel wat goede contacten op kan leveren en ik weet ook van collega's die regelmatig contacten hebben met scholen en instellingen, maar of ze dat dan ook digitaal doen, weet ik eigenlijk niet. Afspraken maken gaat vaak nog telefonisch en dat lijkt dan makkelijker, omdat je dan meteen met die ander kunt schuiven in datum en tijd bijvoorbeeld. Anders wordt het maar een heen en weer gemail.
Ik ga graag met mensen in gesprek, maar dan gewoon fysiek. Werk af en toe met Facebook en ik ben zeker geen twitteraar. Weet zeker dat er mensen zijn die dgitale contacten een geweldig fenomeen vinden, maar het is niets voor mij.
Iedereen veel succes.

woensdag 13 februari 2013

Dit stukje tekst vond ik bij Jeugdbieb.nl
en hoewel we dit onderwerp al hebben gedaan, vond ik het toch wel leuk om te vermelden dat de behandelde onderwerpen nu meer gaan leven, wanneer je ze tegenkomt.

CC-BY-SA
Dit bestand valt onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen licentie (klik op de link voor meer info). Je mag het werk gebruiken, veranderen en verspreiden zolang je de auteur vermeldt. De nieuwe afbeelding moet onder dezelfde, of een die 'compatible' is met deze licentie, worden vrijgegeven.

Ik was een beetje aan het surfen door de onderwerpen over Paus Benedictus XVI, voor kinderen en al zoekende kwam ik bij het Vaticaanmuseum.Bestand:Vaticaan Museum.jpg
Er staat dus dat ik de afbeelding mag gebruiken, maar ik kan niet anders vinden, dan dat Wikimedia de verantwoording draagt.

maandag 11 februari 2013

Privacy

Tja, ook zoiets waar ik niet altijd over na denk. Ik ben zelf altijd heel voorzichtig in het prijsgeven van prive gegevens. Ik vind bepaalde vragen, zelfs wanneer ik Facebook aanklik, beangstigend.
Dus ook op Facebook heb ik summiere gegevens op mijn profiel.
Ik heb eigenlijk teveel verschillende inlognamen en wachtwoorden, maar toen ik kennis maakte met de computer had ik daar niet zo'n erg in. Ik weet dat er Lastpass bestaat, maar daar heb ik nog niets mee gedaan.
Hyves heb ik er vandaag uitgegooid. Dat kon via: Hyves account deleten!!
Ik vond, door te googlen, een jongeman uit Antwerpoen met dezelfde naam als ik!
Verder alleen mijn Facebook en weblog en dat wat ik daar opzet, mag iedereen zien.  Bij Google afbeeldingen, met mijn naam, zag ik ook nog wat plaatjes/foto's die ik ooit gebruikt heb voor de 23-dingen en voor mijn weblog. Leuk!
Zoals deze, na onze vakantie in China. Ik heb geen idee, waar dit plaatje ooit vandaan kwam en dat doet mij weer denken aan het vorige onderwerp: copyright.
Voor prive doeleinden moet het toch kunnen.

 

 

 


 
 


 
 

zondag 10 februari 2013



Copyright en Creative Commons.



Ik vond wel een aardig stukje over dit onderwerp en dacht.....
Kom laat ik dit eens gebruiken voor mijn blog.
Heb ik het gepubliceerd, is het ook nog eens niet goed gedaan.
Tja, dat heb je ervan wanneer je dingen zomaar overneemt.
Ik ben er niet voor, maar heb er eigenlijk zelf nooit zo over nagedacht.

Natuurlijk weet ik dat copyright bestaat en dat je zonder toestemming van de maker zaken niet mag gebruiken. Ik heb zelf ook wel eens plaatjes gezocht voor een kaart of cadeaulabel, maar er niet bij nagedacht waar dit nou vandaan zou komen.
Volgens mij gebruikt iedereen wel van het internet en ik zolang je het maar voor prive gebruikt is er volgens mij niets aan de hand.
                                                    

Het vorige stukje op mijn blog is trouwens van de hand van Anja. Zij was de eerste in het rijtje waarvan ik de blog las, en toen dacht ik...
Goed geschreven trouwens.
Copyright en Creative Commons

Copyright en Creative Commons

Creatieve mensen komen heel ver.........

  De auteurswet verbiedt ons te kopiĆ«ren zonder bronvermelding. Wie zich hier niet aan stoort is strafbaar. Weten jullie Adriaan van Dis nog die zonder bronvermelding zijn boek In Afrika publiceerde? Schande spraken de journalisten die zelf boter op hun hoofd hadden. Want hoe vaak wordt er niet geciteerd zonder bronvermelding?
Op internet is zoveel te vinden dat je er bijna niet om heen kan. Op Sipke's blog lees ik dat Google al redelijk paranoia begint te worden. Zullen erbij de overheid Big Brothers zitten die de hele dag internet in de gaten houden? Het van oorsprong Amerikaanse concept verdient het om in Nederland toegepast te worden, maar dan moet er wetgeving komen op het verstrekken van licenties op internet.
Van mij mag het!

vrijdag 1 februari 2013

Pinterest 3.
En ja hoor, via mijn gmail ben ik er toch gekomen, ik heb een account bij Pinterest!!
Zelfs een profielfoto geplaatst en borden aangemaakt. Daarna natuurlijk gepind. Tot mijn grote verrassing zag ik enkele collega's, die ook al een account hebben. Sommigen met alles erop en eraan en anderen die nog niets gepind hebben.
Nu ben ik nog op zoek naar een manier om mijn eigen foto's op Pinterest te zetten. Ik heb al een bord Sauerland gemaakt en kan ook wel pins vinden daarover, maar mijn eigen foto's zijn natuurlijk leuker!!
Zomaar een link toegevoegd. http://www.fler.cz/zbozi/kvetinova-broz-1690473
Ik denk dat Pinterest wel werkt voor een bibliotheek. Er stonden in het openingsverhaal zoveel leuke voorbeelden, dat de bieb er wel wat mee zou kunnen. Ook wij hebben workshops, de 100 talenten, leuke inrichting, kamercommissies, lezingen, enz. Genoeg inspiratie dus.
Pinterest 2.
Laat me niet direct kisten, dus vandaag maar weer opnieuw geprobeerd.
Wanneer ik mij ga registreren bij Pinterest, met mijn facebookaccount, vraagt het scherm een gebruikersnaam, een emailadres en een wachtwoord. Mailadres is eenvoudig en  als ik dan bij gebruikersnaam twee letters invul, komt er een rood balkje met: account aanmaken. Leuk denk je dan, maar daarop klikken heeft geen enkele zin. Het scherm doet niets meer en het balkje wordt grijs. Wat nu?
Ik ga het nu eens proberen met via mijn gmail.

woensdag 30 januari 2013

Pinterest.
Probeer toch zeker al een half uur in te loggen bij Pinterest met mijn Facebookaccount.
Niets, nada....

donderdag 24 januari 2013

Screencasting.
Wat hebben een aantal van mijn collega's toch goed werk verricht. Ik vind het geweldig wat ze voor elkaar hebben gekregen.
Zelf heb ik naar Screenr gekeken en vond het een prima uitleg. De screencast-o-matic is in het Engels. Die heb ik overgeslagen, want in het gewone Nederlands vind ik het al moeilijk genoeg.
Ik ga dit niet doen.
Ik heb wel eens op een site een screencast bekeken. Die van de NS bijvoorbeeld over hoe je moet handelen met je OV-chipkaart bij een automaat. Die uitleg was heel helder.
Ben blij dat er mensen zijn, die dit screencasten doen.
Wel ben ik gaan zoeken naar bibliotheken die screencasting gebruiken, Toronto, Shanghai, Groningen, Amsterdam, Haarlem, Den Haag, maar heb er nog niet eentje gevonden.
Iedereen veel succes.

woensdag 2 januari 2013

Mediawijs: nou ik nog lang niet!

Had ik zojuist een heel stuk getypt voor mijn blog, is alles weer weg.....
Overnieuw dus maar.
De uitslag van de Mediawijsheids quiz, die ik heb gedaan, was: Gezakt. Ik had 150 punten, een score van 60% en daarbij de opmerking: u bent nog niet mediawijs genoeg en dat mijn kennis best geupdate mocht worden. Nu, daar ben ik dus mee bezig!!
Daarna ook de MQ-test gedaan. Het onderwerp Games kwam eruit als onder gemiddeld en de andere items gemiddeld. Ook hier valt dus nog wel wat te leren, alleen laat ik Games vallen wat betreft mijn educatie. Ik heb niets met games. Kan niet eens een level halen voor 3-jarigen!!
Ik heb ook nog Klik en Tik en Samen op 't web aangeklikt, maar om in te loggen moet je je eerst aanmelden/registreren. Dan heb ik meteen een bepaalde weerstand en ben huiverig om dat te doen. Gelukkig hebben we 3 (mediawijze) collega's die ons zo'n twee keer per jaar onderwijzen op dit gebied. Ik neem mijn petje voor ze af en ben blij met ze.
Ik denk dat we in de bibliotheek dagelijks bezig zijn met mediawijsheid, zowel voor onszelf als voor onze lezers. Om kennis te kunnen overdragen, moet je wel stevig in je schoenen staan en af en toe heb ik het gevoel dat de mijne nog maar strandslippers zijn. Er gaat nog zoveel langs me heen...
Ik doe mijn best en probeer op de hoogte te blijven.